Cadeau tips

Cadeau tips voor elke gelegenheid

Valentijn

Valentijn

Valentijn, een dag waarop koppels elkaar verwennen met een speciaal valentijn cadeau, een persoonlijke attentie, romantiek, …Maar weet je nog waar Valentijn eigenlijk vandaan komt? Er bestaan heel wat verhalen rond het ontstaan van Valentijn, maar in de meeste gevallen wordt het ontstaan gezocht in Rome.
In de 3de eeuw na Christus leefde priester Valentinus. Hij verzorgde de zieken, ontfermde zich over de armen en stond zo bekend om zijn goede daden.

Maar niet alles wat hij deed was volgens de wet. Zo liet Valentinus een jong koppel in het geheim trouwen. In die tijd was keizer Claudius II aan de macht. Om zijn rijk in stand te houden had hij veel soldaten nodig. En hij stelde véél eisen aan de soldaten. Zo had de keizer hen verboden te trouwen zodat men niet afgeleid werd door hun vrouw of gedachten aan thuis.
Een jong koppel, waarvan de man een soldaat en de vrouw een Christen, klopte aan bij priester Valentinus om te trouwen. Valentijn vond de liefde belangrijk en huwde het koppel in het geheim. En na hen volgende er nog véél meer.

Claudius II lieft priester Valentinus hiervoor onthoofden op 14 februari.

En ander verhaal vertelt dat priester Valentinus de blinde pleegdochter van Asterieus, stadhouder van Rome, had genezen. Asterieus was priester Valentinus zo dankbaar dat hij zich bekeerde tot het Christendom en alle christelijke gevangenen vrij liet.
Dit was ontoelaatbaar voor keizer Claudius II en liet daarom priester Valentinus onthoofden op 14 februari.

Later werd Valentinus heilig verklaard door de kerk en sindsdien is 14 februari een feestdag waarop Valentijn word gevierd.